ABD’de yapılan yeni bir çalışma, Mars’ta hayat olup olmadığı sorusuna cevap verdi. Bilim insanları, dayanıklılığı ile Guinness Rekorlar Kitabına gören Deinococcus radiodurans adlı bakterinin, Mars yüzeyinin 10 metre altında yaklaşık 280 milyon yıl boyunca yaşayabileceğini hesapladı. “Bakteri Conan” olarak da bilinen D. radiodurans, asit banyolarına, yüksek ve düşük sıcaklıklara ve yoğun radyasyon düzeylerine karşı dayanıklılığı ile dikkat çekiyor.
Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, antik mikropların Mars yüzeyinin altında yüz milyonlarca yıl hayatta kalabileceğini iddia etti. Uzmanlar, Deinococcus radiodurans adlı bir bakterinin, Kızıl Gezegen’in yüzeyinin 10 metre altına gömüldüğünde Mars’ta 280 milyon yıl hayatta kalabileceğini öne sürdü. Dayanıklılığı ile Guinness Rekorlar Kitabı’na giren bakteri “Bakteri Conan” ve “bakteri dünyasının süper kahramanı” olarak da biliniyor.
Bilim insanları, “Bakteri Conan” Mars’ta muhtemelen bulunmasa da benzer bir süre boyunca Kızıl Gezegen’de eş değer bir mikroorganizmanın var olabileceğine inandıklarını söyledi. Astrobiology adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, “Mikropların direnci, Mars’ın soğuk ve kurak yüzeyinde jeolojik zamanlar boyunca mikropların hayatta kalabilmelerini göz önünde bulunduran kilit bir unsurdu. Eğer Mars’ta bir zamanlar yaşam olsaydı deinococcus radiodurans hücreleri donmuş yeraltında yaklaşık 280 milyon yıl hayatta kalabilirdi” diye yazdı.
Diğer taraftan araştırmacılar, Mars’ın Dünya’nın yaklaşık yüzde 0,6’sı kalınlığında son derece ince bir atmosfere sahip olduğunu vurgulayarak, Kızıl Gezegen’in sürekli olarak yoğun galaktik kozmik radyasyon ve Güneş protonları tarafından bombalandığını belirtiyor. Uzmanlar, bu durumun Mars yüzeyindeki herhangi bir canlının hayatta kalmasına izin vermeyeceğini belirtti.